Innovatieve verkoopstrategieën

Persoonlijke aanpak

Optimale prijs

Flexibele dienstverlening

Verkopen met of zonder een makelaar?

Heeft u plannen om uw woning te verkopen? Dan staat u voor de belangrijke beslissing of u dit met of zonder de hulp van een makelaar wilt doen. Gedurende het verkoopproces komen er verschillende zaken op u af, zowel op juridisch als financieel vlak. In dergelijke gevallen kan de expertise van een verkoopmakelaar uitstekend van pas komen. Maar is de aanwezigheid van een verkoopmakelaar echt zo doorslaggevend? In deze blog gaan we dieper in op de voor- en nadelen van verkopen met of zonder makelaar.

Is het mogelijk om zelf een woning te verkopen?

Het is heel goed mogelijk om de woning zelf te verkopen, al dan niet voor een deel. En dat heeft zijn voordelen. Zo kunt u zelf beslissen welke zaken u wilt uitbesteden en heeft u de regie over het verkoopproces. Ook kunt u op deze manier kosten besparen, omdat u geen makelaarscourtage hoeft te betalen.

Het zelf verkopen zonder makelaar kost natuurlijk veel extra tijd, maar levert ook op. Zo kunt u zelf de woning presenteren, zelf de bezichtigingen houden en zelf de onderhandelingen voeren. Indien u vervolgens een potentiële koper heeft gevonden die aan uw gewenste verkoopprijs voldoet, dan kunt u ook zelf de koopovereenkomst opstellen. Hier zijn diverse tools en hulpmiddelen voor.

Wat doet een verkoopmakelaar?

Een goede verkoopmakelaar is bekend met de lokale huizenmarkt, kan u adviseren over de verkoopprijs, begeleidt de bezichtigingen en onderhandelt namens u met potentiële kopers. Daarnaast verzorgt de verkoopmakelaar vaak ook de marketing van uw woning, waaronder het maken van professionele foto’s en het opstellen van aantrekkelijke advertenties. Door al deze taken uit handen te nemen, biedt een verkoopmakelaar u een stressvrije ervaring tijdens het verkoopproces. Bovendien heeft u ook juridische zekerheid. En juist daarom maken veel verkopers de keuze om volledig ontzorgd te worden en te kiezen voor een verkoopmakelaar.

Kiezen voor verkopen met makelaar: Welke mogelijkheden zijn er?

Indien u kiest om uw woning door een verkoopmakelaar te laten verkopen, zijn er over het algemeen twee opties waaruit u kunt kiezen:

A tot Z begeleiding: Bemiddelingsopdracht

U kunt ervoor kiezen om de verkoopmakelaar een volledige bemiddelingsopdracht te geven. De makelaar zet zich dan actief in om verschillende zaken voor u op te pakken. Afhankelijk van persoonlijke afspraken, voert een makelaar doorgaans de volgende werkzaamheden uit:

  • Beoordelen van de woningwaarde en het inleiden van een kennismakingsgesprek
  • Het opstellen van een verkoopstrategie en het in de markt zetten van de woning
  • Informatie bundelen over de juridische en bouwkundige aspecten van de woning
  • Bezichtigingen uitvoeren en mogelijke kopers informeren
  • Onderhandelingen uitvoeren namens u als verkoper
  • Het opstellen van de koopovereenkomst
  • De sleuteloverdracht en laatste inspectie uitvoeren

Het uitvoeren van deelopdrachten

Uiteraard is het ook mogelijk om een selectie van bovenstaande diensten uit te laten voeren door de makelaar. Sommige zaken zijn namelijk uitstekend zelf te doen, zoals het voorbereiden van uw woning voor bezichtigingen of het regelen van het definitieve energielabel. Door het uitbesteden van specifieke taken kunt u de samenwerking met de makelaar flexibel afstemmen op uw behoeften en voorkeuren, terwijl u toch profiteert van hun expertise en ervaring in het verkoopproces.

Meer weten over huis verkopen met zonder makelaar?

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van uw huis en vraagt u zich af of u daarbij een makelaar wilt inschakelen of niet? Dan staan wij graag voor u klaar om u te woord te staan en deskundig advies te geven. Of u nu kiest voor het verkopen met of zonder makelaar, beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen.

Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over wat elk traject inhoudt, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen die past bij uw specifieke situatie. Wij helpen u graag bij het verkennen van deze opties en het begrijpen van de consequenties ervan.

Gerelateerde berichten